Este mai bine să păstrăm ouăle la frigider sau la temperatura camerei?

Cum păstrăm ouăle proaspete?

O să vorbim în primul rând despre ouăle obținute de la păsările de curte. Oul proaspăt obținut, capătă un înveliș aproape ilizibil ce are rolul unei bariere care împiedică bacteriile să pătrundă în coajă, iar ulterior, în ou.

Spălând ouăle, această barieră se distruge, crescând riscul bacteriilor de a se inmulți.

Acest lucru, însă, nu este valabil și pentru ouăle obținute de la producătorii comerciali, care au obligația de a spăla produsele înainte de livrare.

În strânsă legătură cu acest subiect vine și decizia de a refrigera sau nu ouăle. Cele obținute în gospodărie, folosite doar pentru consum propriu, pot fi sterse doar cu un servețel uscat și lăsate la temperatura camerei până vor fi consumate, în cazul în care temperatura nu depășește 25-27 °C.

Ouăle cumpărate de la producătorii comerciali, în schimb, au nevoie de refrigerare pentru că le lipsește stratul protector, iar contaminarea lor cu diverse bacterii și germeni va fi mult mai rapidă la temperatura camerei.

Cum păstrăm ouăle pentru incubat?

Pe lângă alți mulți factori, incubația depinde de modul în care sunt păstrate ouăle.

Ideal ar fi ca ouăle să aibă o vechime cuprinsă între două și șapte zile și să fie depozitate într-o încăpere răcoroasă, cu o temperatură în jur de 10-15 °C.

Păstrarea acestora se face în cofraje, așezate cu vârful în jos.

Regulat, ouăle se rotesc pentru a ști care este vechimea lor, dar pentru mai multă siguranță puteți nota data pe ou.

Incubația ouălor de găină

Ouăle folosite pentru incubație, comparativ cu cele folosite pentru consum, trebuie să fie fecundate. În principiu, pentru a avea ouă fecundate trebuie să ne asigurăm că femelele au fost îngrijite împreună cu masculii. Este recomandat ca ouăle folosite pentru incubare să fie recoltate de la păsările care au o alimentație corespunzătoare și să nu uitilizăm ouă de la mai multe surse, deoarece există riscul contaminării celorlalte ouă, chiar dacă doar un singur ou este contaminat. Acest proces ar putea să compromită întreaga serie pusă la incubat.

Pe toată perioada de ecloziune este esențial să urmărim zilnic temperatura, umiditatea și ventilația din incubator, iar dacă este cazul, intervenim pentru a menține temperatura optimă, care trebuie să fie cuprinsă între 37,5-38  °C.

În această perioadă trebuie să întoarcem ouăle în incubator, iar la o prioadă de 9-10 zile, ouăle se vor examina cu ajutorul unor raze de lumină pentru a urmări dezvoltarea embrionului. Nu trebuie să spălăm ouăle înainte de a le pune în incubator deoarece putem distruge bariera naturală a acestora împotriva bacteriilor.

Perioada de incubație pentru puii de găină este de aproximativ 21 de zile. Temperatura de 37,5-38 °C  trebuie menținută în incubator până în aproximativ ziua a 19-a. Atunci temperatura poate să fie mai scăzută deoarece puii se pregătesc să iasă, iar umiditatea și ventilația trebuie să fie mai mari în ultimele zile, pentru ca puii să poată sparge mai ușor coaja ouălor. De asemenea, în aceste ultime zile, ouăle nu se mai întorc pentru a nu îngreuna încercarea puilor de a ieși din ou.

Nu trebuie să ajutăm fiecare pui să iasă din găoace, cu excepția celor care au vizibil nevoie, altfel le putem face mai mult rău. Este recomandat să scoatem puii din incubator după ce aceștia au penajul uscat.