Este mai bine să păstrăm ouăle la frigider sau la temperatura camerei?
January 29, 2024Semne că ai o găină sănătoasă
February 13, 2024Cele mai multe dintre ele vor depune primul ou în jurul vârstei de 18 săptămâni, iar după această dată, vor depune ouă aproape în fiecare zi.
După cum poate știați, o găină poate să producă sute de ouă în decursul unui an (aproximativ 227) fără să fie nevoie de prezența unui cocoș. Rolul acestuia este necesar doar pentru fecundarea ouălor. Pentru că uneori găinile simt nevoia să clocească, este nevoie așadar de ouă fertilizate, iar pentru a evita să se declanșeze instinctul de cloșcă, trebuie să avem grijă să luăm rapid ouăle din cuibar.
Producția consistentă de ouă este un semn al găinilor sănătoase. Cele mai multe dintre ele vor depune primul ou în jurul vârstei de 18 săptămâni, iar după această dată, vor depune ouă aproape în fiecare zi. Apoi, în jurul vârstei de șase, șapte ani, numărul de ouă al fiecărei găini va începe să scadă anual în mod natural.
Oul reprezintă o serie de substanțe nutritive protejate de o mulțime de membrane, respectiv membrane cochiliere, coaja, cuticula. Acesta se formează în decurs de 24- 26 de ore.
Dacă v-ați întrebat de ce adunăm mai puține ouă în lunile de iarnă, este datorită faptului că lumina reprezintă un factor esențial în producția de ouă. Aparent, în ochii găinilor există o glandă fotoreceptoare care, atunci când este expusă la lumină suficientă, determină producerea unui hormon care, la rândul lui, ajută la producerea de ovule. Intensitatea luminii scade pe timp de iarnă și odată cu ea și producția de hormoni.
Ideal ar fi ca ouăle să aibă o vechime cuprinsă între două și șapte zile și să fie depozitate într-o încăpere răcoroasă, cu o temperatură în jur de 10-15 °C.
Păstrarea acestora se face în cofraje, așezate cu vârful în jos.
Oul reprezintă o serie de substanțe nutritive protejate de o mulțime de membrane, respectiv membrane cochiliere, coaja, cuticula. Acesta se formează în decurs de 24- 26 de ore. În timp ce la mamifere există doua ovare, păsările au doar unul complet situat îm partea stângă. Lipsa organului drept are si o explicație. Dacă s-ar forma două ouă, acestea s-ar lovi unul de altul si s-ar sparge.
În primul an de viață, cele mai multe găini vor ajunge la maximul de producție la vârsta de aproximativ 30 de săptămâni. Primele ouă sunt de regulă mai mici, dar pe măsură ce găinile îmbătrânesc, ele vor crește, iar producția de ouă va scădea.
Creșterea găinilor ouătoare a luat amploare în România, odată cu manifestarea dorinței consumatorilor de a cumpăra și de a se hrăni cu ouă care nu provin de la găini ”stresate”, adică cele crescute în baterii și exploatate în sistem superintensiv și a devenit un hobby pentru cei care vor să se hrănească sănătos.
Iată câteva exemple dintre cele mai productive rase de găini ouătoare:
Rasa de găini Australorp, campioană la ouat- 364 de ouă în 365 zile.
Este o rasă de găini ouătoare care se pretează la creșterea în adapost închis, însă dă randament foarte bun dacă poate să se plimbe nestingherită prin curte. Nu este o bună zburătoare, ceea ce face posibilă creșterea ei în spațiu deschis, neavând nevoie de adăpost la înălțime. Găinile din această rasă sunt destul de rezistente, trecând cu ușurință peste iernile geroase de la noi, fară a le fi afectat ritmul de ouat.
Rasa Lohmann Brown Classic- 300-330 de ouă pe an.
Este o rasă foarte răspândită la noi în țară, fiind întâlnită atât în fermele specializate de creștere a găinilor ouătoare, cât și în gospodăriile populației.
Rasa de găini Araucana- au o producție anuală de ouă de 170-180. Produce cele mai sănătoase ouă.
O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălor de găină autohtonă. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au un conţinut mai ridicat de acizi graşi.
Rasa italiană de găini ouătoare – producție de 200-280 de ouă pe an.
Dacă este hrănită corespunzător oferă o producție de 200-280 de ouă, cu coaja albă și o greutate medie de 60-65 grame.
Rasa de găini ouătoare Leghorn – producție de 200 de ouă pe an.
Găinile Leghorn au o producţie medie anuală de aproximativ 200 de ouă. Ouăle au greutatea de 55-67 g şi coaja de culoare albă. Instinctul de clocit se manifestă foarte slab, găinile din această rasă căzând cloşti în proporţie de doar 1-4 %.
Rasa de găini ouătoare Marans– producție de 180-220 de ouă.
Are o producție anuală de 180-220 de ouă, putând fi exploatată atât pentru carne cât și pentru ouă. Greutatea oului este de 60 grame și coaja este de culoare brună.
Rasa de găini ouătoare La Bresse – producție de 160-180 ouă cu greutate de 65-70 g.
Produce 160-180 de ouă anual, având o greutatea de 65-70 grame și coaja albă. La Bresse nu este doar o rasă bună ouătoare, are, în acelaşi timp, şi o carne foarte gustoasă.
Rasa de găini ouătoare Dominicană – producție de 170 ouă pe an.
Produce anual 170 de ouă, cu o greutate de 60-65 grame, având coaja de culoare maro deschis. Rasa Dominicană este recunoscută prin creasta bătută, înflorată, terminată într-un spin scurt.
Rasa de găini ouătoare Gât golaș de Transilvania – 130-170 de ouă/an.
Găina Gât golaş de Transilvania produce în medie 130-170 de ouă pe an, cu coaja de culoare albă şi greutatea de 65-75 grame. Greutatea cocoșilor este de 2,5-3 kg, iar a găinilor de 2-2,5 kg.
Rasa mixtă de găini Plymouth Rock – până la 200 de ouă/an.
Ca și caracteristici, se remarcă printr-o producție de până la 200 de ouă pe an și o carne foarte bună la gust și cu randament bun – cocoșii ating 3,6 kilograme, iar găinile 3 kilograme.