Despre găini ouătoare
February 8, 2024Ce trebuie să știi despre îngrijirea păsărilor de curte pe timp de iarnă
February 15, 2024La fel ca și oamenii , găinile sănătoase și fericite sunt încrezătoare, puternice și productive.
Găinile sănătoase sunt în permanență pline de energie, au penajul lucios și o creastă roșu aprins.
De asemenea, ele au o producție bogată de ouă care au o coajă groasă, iar gălbenușul este de un galben intens.
De fel, găinile sunt foarte curioase. Ele aleargă aproape în permanență, iar atunci când nu mai au energie, își țin aripile lăsate și au o culoare mai stinsă a crestei, este ușor de obserat că acestea pot să aibă probleme.
Pe măsură ce ajungi să le cunoști, le vei învăța personalitatea și obiceiurile, iar dacă vei observa schimbări în comportamentul acestora, va trebui să verifici dacă îngrijirea și nutriția lor este corectă.
Este foarte important de reținut că un program de nutriție de calitate este temelia unei păsări sănătoase și fericite.
Substanțele nutritive pe care găinile le primesc din furajele naturale sunt distribuite direct în ouă, aspect și sănătatea acestora. Veți realiza că găinile primesc nutriția de care au nevoie după aspectul și comportamentul lor.
Asigurați-vă că le oferiți o hrănire completă care corespunde cu etapa de viață a acestora. Dacă procesul de hrănire este unul corect, dar găina pare că are probleme, pot exista și alte cauze care să îi inducă această stare.
Un exemplu ar fi stresul termic.
Acesta afectează metabolismul păsărilor, nivelul productivității și scăderea consumului de furaj cu aproximativ 48%. Scăderea consumului de furaje conduce la reducerea consumului de energie, proteine sau alte substanțe nutritive. Necesarul de proteină al unei găini trebuie sa depășească un procent de 20%.
În cazul acesta, se recomandă creșterea nivelului de Vitamina C și Vitamina E- care crește reacția imunitară. Vitamina C îmbunătățește de asemenea calitatea cojii oului.
Puii de carne sunt mai sensibili în ceea ce privește canicula. Temperatura corporală normală a păsărilor este de 41 °C. Prin gâjâit, găinile elimină căldura și își mențin această temperatură.
Dacă este bine hrănită, găina poate rezista la frig, ea intensificându-și metabolismul, dar la temperaturi mai mici de -10°C, aceasta poate să moară.
Crescătorii trebuie să le ofere găinilor un confort cuprins între +14°C și +22°C pentru ca ele să ofere productivitate.
Pe langă temperatura scăzută, trebuie să ținem cont și de umiditate , care dacă este ridicată, poate provoca gaze nocive în adăpost. Dacă umiditatea este foarte mică, de asemenea este dăunător păsărilor deoarece se formează un praf care irită mucoasele, ochii și căile respiratorii.
Pentru a menține găinile sănătoase, ar trebui să știm câteva lucruri și despre sistemul lor digestiv, care este total diferit de cel al mamiferelor.
Majoritatea păsărilor domestice au nevoie de pietriș pentru digestie. Stomacul păsărilor este format din două părți: un stomac glandular unde bucățile întregi sunt pre-digerate cu enzime și un stomac muscular unde hrana pre-digerată este măcinată cu ajutorul pietricelelor. Pietricele pe care pasărea le înghite acționează ca niște pietre de moară fărâmițând hrana în particule fine. Deoarece păsările nu au dinți, au nevoie de pietriș pentru mărunțirea hranei. Lipsa pietrișului poate cauza probleme digestive grave la păsări. De ce e pietrișul vital pentru pasărea mea? Pietrișul anorganic e format din pietricele mici de care pasărea are nevoie pentru digestia semințelor. Pietrișul este eliminat în mod normal, prin urmare, pasărea are nevoie de un aport constant. Calcarul (cochilia de scoică) furnizează calciul de care pasărea are nevoie pentru oase sănătoase și ouă cu coajă puternică. Cărbunele (carbon activ) absoarbe toxinele și ajută la reglarea acidității din stomac.