Ce trebuie să știi despre îngrijirea păsărilor de curte pe timp de iarnă

Pe timpul iernii, păsările de curte au nevoie de puțin ajutor pentru a trece de condițiile ostile din această perioadă.

Principala problemă este apa înghețată. Păsările au nevoie de apă proaspătă în permanență. Deshidratarea va afecta producția de ouă a acestora nu doar pe timpul iernii, ci și în lunile ce vor urma. Pentru a menține o temperatură optimă a apei, o soluție ar fi să aprovizionați păsările cu apă caldă, ușor fierbinte, pe care să o schimbați constant sau, mult mai practic, aprovizionarea cu vase de apă pentru păsări, care vin cu încalzitor încorporat. Acestea se găsesc la magazinele de specialitate. Evitați depoziatea vaselor cu apă în interiorul adăpostului pentru a menține un mediu uscat.

Uneori, din cauza frigului, degetele păsărilor pot degera, iar pentru a evita acest lucru este bine să curățăm spațiul de zăpadă.

Umezeala din adăpost, pe timpul iernii, poate să crească și să influențeze în mod negativ sănătatea păsărilor, dar și producția de ouă. Umiditatea poate fi controlată prin folosirea pe jos a nisipului, care ajută la evaporarea mai rapidă a apei. Această soluție asigură totodată și confortul păsărilor.

Un alt criteriu important în menținerea sănătății acestora pe timp de iarnă este hrana. Furajul obișnuit trebuie completat în această perioadă cu boabe întregi sau pisate de porumb, asigurând astfel un strat mai mare de grăsime care ajută la o depășire mai ușoară a acestor condiții.
De asemenea, cât timp lipsesc furajele verzi, substanțele nutritive din alimentație se reduc însemnat, iar pentru a avea o producție de ouă ridicată, trebuie să introducem în alimentația acestora proteine, minerale și vitamine. Mai trebuie să știm că oul se dezvoltă în interiorul găinii cât timp aceasta este trează, iar pentru că pe timp de iarnă se întunecă mai repede, ele au nevoie de lumină artificială.

Hrana trebuie asigurată pe tot parcursul zilei, lăsând porții bogate chiar și peste noapte deoarece digestia determină producerea căldurii în organism. Cu toate acestea, din cauza frigului, hrana se umezește și își pierde din proprietăți dacă este lăsată prea mult timp afară.

Crearea condițiilor favorabile în adăpost
De regulă, păsările de curte se adaptează singure la trecerea de la un anotimp la altul și iși pot crește temperatura corpului consumând mai multă hrană în această perioadă. Oricât ar fi de frig, nu trebuie să instalăm sisteme de încălzire în adăpost, păsările se cuibăresc una în alta pentru a se încălzi.

• Trebuie evitată scăderea temperaturii în adăpost sub -10, -12 °C. Acest lucru se obține prin izolarea oricăror deschideri prin care se poate pierde căldura.
• Trebuie să fie făcută o bună aerisire în adăpost, iar pentru a se putea încălzi între ele, păsările au nevoie de spațiu pentru a putea sta grupat.
• Trebuie să lăsăm păsărilor posibilitatea de a alege dacă să stea afară sau în adăpost, ele fiind obișnuite să aibă libertate și spațiu, prin urmare, nu incercați să le închideți în adăpost. Dacă ele vor alege să stea afară, acest lucru nu va avea repercursiuni asupra sănătății lor.
Colectați des ouăle găinilor. Din cauza frigului, acestea pot îngheța.