
Creșterea ovinelor pas cu pas
February 15, 2024
Condiții de creștere a suinelor în gospodării
February 15, 2024
De regulă, căldura se asigură cu ajutorul becurilor cu infraroșu, care sunt printre cele mai folosite și recomandate în creșterea păsărilor. Temperatura se măsoară la nivelul așternutului cu ajutorul unui termometreu de camera.
Îngrijirea puilor de găină de o zi necesită multă atenție deoarece este fundamentală pentru o dezvoltare sănătoasă.
În primele două săptămâni de viață, puii de găină trebuie să crească într-un mediu cald, lipsit de umezeală și curenți. Pentru început pot fi ținuți într-o cutie de carton, iar pe fundul acesteia se poate pune un așternut din paie.
Temperatura
Deoarece în primele 3 săptămâni de viață puii nu au sistem propriu de termoreglare, este necesar ca în special în această perioadă, dar și ulterior, să se respecte valorile optime ale temperaturii din adăpostul puilor.
De regulă, căldura se asigură cu ajutorul becurilor cu infraroșu, care sunt printre cele mai folosite și recomandate în creșterea păsărilor. Temperatura se măsoară la nivelul așternutului cu ajutorul unui termometreu de camera.
În primele șapte zile, puii de găină au nevoie de o temperatură cuprinsă între 30 oC și 32 oC, iar cu fiecare săptămână care trece, scădem temperature cu 3 oC până ajung la vârsta de 35 de zile, când au nevoie de 21- 23 oC.
Pe timp de iarnă, temperatura va fi asigurată cu 36-48 de ore înainte de populare, iar pe timp de vară cu 24 de ore.

Lumina
Un alt factor esențial în creșterea și dezvoltarea puilor de găină îl reprezintă lumina. În primele săptămâni de viață, ca și copiii, puii de găină nu fac altceva decât să mănânce și să doarmă. Este indicat să primească în jur de 19- 20 de ore de lumină pe zi. Deoarece pe timp de iarnă intervalul orelor de lumină este mult mai scurt în mod natural decât vara ( în jur de 9 ore), se impune ajutarea cu lămpi pentru ca puii să primească cele aproximativ 19- 20 de ore de care au nevoie pe zi.
Fiind perioada de creștere, cu cât vor beneficia de mai multă lumină, cu atât vor crește mai repede și mai rezistenți.
Becurile de încălzire vor produce pe timpul nopții căldura de care au nevoie. Rezervați un colț unde să nu ajungă lumina pentru puișorii care vor să doarmă.
Apa
Un al treilea factor important în creșterea și dezvoltarea puilor de găină este apa.
În primele zile de viață, puii consumă în fiecare zi o cantitate de apă mult mai mare decât greutatea lor corporală. Prin urmare, este importantă asigurarea necesarului de apă atât cantitativ cât și calitativ.
Apa trebuie să fie la discreție și este indicat să fie mereu proaspătă și din surse sigure. De asemenea, este important ca apa să fie la temperatura camerei, niciodată rece.
Hrana
Cele mai importante informații pe care trebuie să le dețineți despre cum se cresc puii de găină sunt legate de hrană. Fiind perioada de creștere, ea trebuie să fie foarte echilibrată și compusă din elemente care se digeră ușor.
Prima etapă de hrănire este de la prima la a șaptea zi. Hrana care se administrează puilor de găină poate fi alcătuită din produse de origine animală, cum ar fi brânza de vacă, lapte acidulat, lapte smântânit, zer, ouă fierte (dupa trei zile se da amestecul de branza de vaca 10 % din rație sau un ou fiert la 20-25 de pui), din furaj suculent (morcovi și masă verde) și din furaje bogate în vitamine.
Etapa a doua de hrănire este de la 7 la 90 de zile. În a doua fază în loc de brânza de vaci, se dă faină de carne, care la început se administrează în cantități mici de 1-2 % din totalul rației, apoi din cantități din ce în ce mai mari ajungând până la 10-12 % din rație.
De la trei săptamâni se introduc grăunțe măcinate, iar după o lună boabe de porumb. Masa verde introdusă trebuie să fie bine tocată, ea ajungând la 25-30% din rație, cand puii au varsta de 1-1,5 luni.