
Cum cresc puii de găină?
February 15, 2024
Poziționarea adăpostului trebuie să fie în așa fel încât să permită pătrunderea razelor solare. Pentru confortul animalelor, zona de odihnă trebuie să fie întotdeauna curată și uscată.
În general, porcii sunt mai puțin pretențioși în ceea ce privește adăpostirea. Însă, pentru o creștere și dezvoltare bună, aceștia impun un minim de confort.
Adăpostul nu trebuie să fie unul complicat, dar trebuie să ținem cont de câteva aspecte:
Pentru asigurarea confortului- să aibă spațiu, curățenie, căldură, aer curat
Să aibă o poziționare potrivită în cadrul gospodăriei ( de preferat, adăpostul să fie amplasat cât mai departe de casa în care locuiți, pentru a evita mirosurile neplăcute
Să fie ușor de curățat și întreținut.
Poziționarea adăpostului trebuie să fie în așa fel încât să permită pătrunderea razelor solare. Pentru confortul animalelor, zona de odihnă trebuie să fie întotdeauna curată și uscată.
Condiții în adăposturi
Producția este influențată cel mai mult de temperatură. Când este prea frig sau prea cald, animalele consumă suplimentar din energie pentru a-și menține temperatura în limite normale. Temperatura optimă pentru porci diferă în funcție de vârstă și starea fiziologică.
Cea mai sensibilă categorie este, evident, cea a purcelușilor nou-născuți, care, in special în perioada rece, au nevoie de o temperatură în jur de 24- 28 °C.
Hrana
Deoarece sunt animale omnivore, porcii pot fi furajați cu o gamă largă de nutrețuri. De la cereale cultivate, până la resturi vegetale, dar rolul principal îl au furajele concentrate.
Apa
Apa trebuie să fie incoloră, limpede, iarna şi vara temperatura să varieze între 7ºC -15ºC. Dacă este sub 7ºC scroafele gestante pot avorta iar dacă temperatura apei este peste 15ºC animalele pot suferi de constipaţie.
Viteza de creștere a suinelor este una foarte mare, putând crește cu până la 500- 700 de grame pe zi, astfel putând fi sacrificați începând de la vârsta de 6- 8 luni.
Se înmulțesc foarte repede- o scroafă poate să aibă două sarcini pe an, având câte 8 sau 12 purcei la o naștere.
Rase de suine
În lume sunt peste 350 de rase de porci. Conform unor studii, rasele de suine au fost împărțite în 4 categorii:
Rase mixte: Marele Alb, Duroc
Rase de carne: Pietrain, Landrace Belgian, Hamsphire
Rase de producție: Meishan, Jianxing (rase chinezești)
Rase locale care e întâlnesc în zone defavorabile, unde condițiile de creștere a animalelor sunt precare.
Rasa de porci Pietrain – este recunoscută ca o rasă de porci de carne, fiind obținută din împerecherea progresivă a suinelor din rasa Berkshire și Tamwork cu porcinele din rasele franțuzești. Este oroinară din Belgia, de unde a început să fie exportată după 1950. În Germania, această rasă este folosită și pentru optimizarea altor rase în cee ace privește creșterea calității cărnii.
Porcul din rasa Pietrain este un animal de talie mijlocie, cu picioare mai scurte decat animalele din alt erase, dar, caracteristic raselor pentru producția de carne, are un trup foarte musculos.
La vârsta de 7 luni, animalele din această rasă pot atinge greutatea de 80- 90 de Kg. La nivel genetic, porcii din rasa Pietrain sun construiți să nu acumuleze țesut adipos.
Rasa de porci Landrace– este una din cele mai mari rase de suine din lume. De asemenea, este principala rasă de la care se obține bacon de o calitate superioară.
Originară din Danemarca, aceată rasă a fost obținută prin împerecherea raselor locale cu rasele albe, respective Marele Alb, Albul Mijlociu și Berk. În România, primele importuri s-au făcut în anul 1956, din Canada, Anglia și Suedia.
Porcul din rasa Landrace este cunoscut pentru docilitate, fiind o rasă ușor de crescut.
Rasa de porci Hampshire– este o rasă relative nouă, fiind apreciată pentru carcasa sa și stratul subțire de grăsime. Animalele din aceată rasă sunt de talie medie, fiin ușor de recunoscut datorită trupului pictat în alb și negru.
Este formată in America, ce se crește în rasă pură.
Un dezavantaj al acestei rase este acela că purcelușii sunt sensibili la condițiile de hrănire și întreținere. De asemenea, animalele adulte sunt foarte fricoase, iar situațiile stresante pot cauza pierderi în greutate sau creșterea lentă în înălțime a acestora.
Rasa de porc Duroc– este o rasă formată în partea de N-E a S.U.A., formată la rândul său din rasa Tamworth, originară din Anglia. Culoarea caracteristică este roșcat, de diferite nuanțe.
Principalele avantaje ale acestei rase sunt:
• prezintă o capacitatea de a lua relativ rapid în greutate
• sunt animale docile
• raportul de carne- grăsime este unul foarte bun.
Chiar dacă nu prezintă dificultate în alimentație, pentru a obține o carne de calitate superioară, este recomandată hrănirea purcelușilor cu furaje bogate în protein, care să îi ajute să ia în greutate, fără să acumuleze țesut adipos.
Rasa de porci Marele Alb – originară din Anglia, cunoscută și sub numele de Yorkul Mare, fiind dezvoltată pentru producția de carne. Este una din cele mai răspândite rase de suine din lume.
Chiar dacă este masiv, porcul din această rasă este foarte active, ceea ce îi permite să aibă o viață lungă si o sănătate bună. Dacă este hrănit corespunzător, la vârsta de 7- 8 luni poate atinge o greutate de 110- 120 de Kg.